Інклюзивне середовище та сучасні практики оцінювання: онлайн-курси для педагогів

news_item image

12.07.2022

Упродовж 2021 року проєкт «Навчаємось разом» спільно зі студією онлайн-освіти EdEra розробив онлайн-курси для педагогів – про інклюзивне середовище у школі та сучасні практики оцінювання. Розповідаємо про ці курси докладніше.


«Школа для всіх»

Цей онлайн-курс присвячено організації інклюзивного освітнього середовища у школі. Курс, що складається з 9 модулів, допоможе вчителям створити й підтримувати інклюзивне освітнє середовище, навчить успішно працювати в класах, де навчаються різні діти, зокрема – з особливими освітніми потребами, і будувати взаємодію з колегами та батьками.

Курс буде корисним для вчителів будь-яких класів та дисциплін, практичних психологів, освітніх управлінців, асистентів учителів та дитини, корекційних і соціальних педагогів, батьків учнів.

Лекції курсу збалансовано поєднують теорію та практику, а відео доповнює візуалізація, яка допоможе розуміти та запам’ятовувати інформацію. Під час навчання також стануть у нагоді шаблони, інструкції та чеклісти.


«Оцінювання без знецінювання»

Це – онлайн-курс про сучасні практики оцінювання, покликаний допомогти вчителям зробити цей процес максимально ефективним. Протягом 4 модулів учасники дізнаються про систему, культуру й інструменти оцінювання, отримають змогу порівняти український та фінський досвід і запозичити найкраще, а також дізнаються, як втілювати отримані знання на практиці.

Курс містить практичні матеріали – інфографіки та зразки різних інструментів оцінювання, які можна адаптовувати до своїх потреб і застосовувати під час оцінювання. Складовою курсу також є інтерв’ю з учителями-практиками. У них педагоги діляться успішним досвідом втілення нових практик оцінювання на різних предметах.

Онлайн-курс розраховано на вчителів початкової школи, освітніх управлінців, батьків учнів і осіб, що їх замінюють.


Обидва курси – безкоштовні, містять додаткові навчальні матеріали, тести для перевірки та закріплення отриманих знань, а також форуми, де учасники можуть спілкуватися, ділитися власними ідеями та надихатися досвідом колег. У разі успішного проходження тестів учасники отримують сертифікат (30 годин або один кредит ЄКТС).

З моменту запуску ці курси користуються популярністю у педагогів. Так, станом на початок 2022 року на онлайн-курс «Школа для всіх» зареєструвались 44 529 слухачів, а 26 226 вже отримали сертифікати. Водночас на курс «Оцінювання без знецінювання» зареєструвались 30 231 слухачів, а сертифікати отримали 14 090.

Курси розроблено проєктом «Навчаємось разом» спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за фінансової підтримки ЄС і Міністерства закордонних справ Фінляндії та підтримки Міністерства освіти і науки України.