Проєкт «Навчаємось разом» завершує роботу в Україні: підбито підсумки 5-річної роботи з підтримки реформи НУШ Фінляндією та ЄС

news_item image

05.07.2023

Протягом 5-річної діяльності проєкт «Навчаємось разом», що співфінансується ЄС та Міністерством закордонних справ Фінляндії, досяг значних успіхів у підтримці реформи «Нова українська школа», водночас ЄС та Фінляндія продовжать підтримувати українську освіту. Про це йшлося під час заходу «Нова школа, нові обрії: фінальна конференція проєкту “Навчаємось разом”», який відбувся 4 липня 2023 року. 

«Проєкт “Навчаємось разом” є одним із таких, що допомагав становленню Нової української школи від самого старту реформи. Попри виклики, ми пріоритезуємо НУШ та продовжуємо її імплементацію. Надзвичайно вдячні проєкту, а також надійним партнерам – Міністерству закордонних справ Фінляндії, Європейському Союзу – за підтримку української освіти. Переконаний, що наша подальша співпраця буде не менш ефективною для розбудови Нової української школи», – зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Один із результатів проєкту – друк 361 367 примірників підручників природничої галузі за новими модельними навчальними програмами для 5 класу НУШ. На виділені 1,2 млн євро 5 українських друкарень, які було обрано через відкритий конкурс за правилами ЄС, надрукували підручники у стислі терміни.

«ЄС продовжує підтримувати реформи в освіті у партнерстві з державами-членами ЄС. Наші спільні зусилля щодо підтримки реформи “Нова українська школа” дали значні результати, і ми залишаємося відданими подальшій підтримці України в подоланні наслідків війни та стабілізації української системи освіти», – зазначив Мартін Шрьодер, керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні. 

Під час конференції проєкт «Навчаємось разом» прозвітував про свої досягнення з 2019 року. Так, проєкт систематично підтримував професійний розвиток педагогів, зокрема під час пандемії COVID-19 і війни в Україні. Було проведено 34 навчальні курси, найважливішими темами яких були педагогіка початкової освіти, інклюзивна освіта, практики оцінювання, професійний розвиток та практика наставництва, цифрові інструменти для вчителів.

Діяльність проєкту допомогла 15,8 млн українців та понад 2,1 млн українських освітян ліпше зрозуміти особливості реформи НУШ та її вплив на майбутнє дітей та України. Зокрема, проєкт запустив НУШ хаб – ресурс із навчальними матеріалами для освітян – та провів понад 12 тематичних комунікаційних кампаній. 

«Уся команда “Навчаємось разом” невтомно працювала, щоб НУШ та її цілі були досягнуті, стали відомими та отримали підтримку всіх українців. Без команди проєкту, вчителів, керівників шкіл і розробників навчальних матеріалів на місцях ми не змогли б сьогодні відзначити досягнення проєкту. Освіта була і залишається основною сферою підтримки Фінляндією України в межах нашої співпраці з розвитку. До того ж ми не лише продовжуватимемо, а й посилюватимемо підтримку освітнього сектору України в наступні роки», – зазначила Мінна Хаккарайнен, керівниця відділу співпраці, радниця з питань освіти Посольства Фінляндії в Україні.

Проєкт також працював над створенням сучасного освітнього середовища. Так, наприклад, Конструктором навчальних планів та програм, розробленим проєктом та Командою підтримки реформ МОН, користується вже понад 12 200 освітян, які створили 411 тестових навчальних програм.

Тренінгові програми щодо ефективного управління школою, використання нових професійних стандартів та впровадження реформи НУШ успішно прослухали 544 директори та 314 тренерів. А на основі  курсу «Академія ефективного управління школою» створено та затверджено Типову програму підвищення кваліфікації для новопризначених директорів ЗЗСО. 

«Дивлячись на результати роботи проєкту, без сумніву, їх можна назвати успішними. Це результат інтенсивної роботи попри виклики, професіоналізму експертів та бажання українських освітян брати участь у змінах і спільно творити українську освіту майбутнього. Упевнений, що незабаром Україна так само буде ділитись у всьому світі досвідом розбудови сучасної освітньої системи, як нині це робить Фінляндія», – зазначив керівник проєкту «Навчаємось разом» д-р Яркко Лампіселька.

У межах діяльності мовного компонента проєкту тренінги для вчителів і методистів ІППО Закарпатської та Чернівецької областей пройшли 310 вчителів і 20 тренерів. З них 98% надзвичайно задоволені навчанням, а 68% усіх учителів української мови зі згаданих областей уже застосовують проєктні матеріали й методики в роботі. Тренінги для вчителів біології, математики, фізики й хімії щодо викладання українською мовою пройшли 1 613 учителі з України.

Мовний компонент також розробив зокрема: 

  • онлайн-курс для вчителів «Викладання української мови в класах із навчанням мовами національних меншин»;
  • посібник для вчителів «Українська для всіх. Як навчати тих, для кого українська мова не є рідною»;
  • мобільний застосунок для вивчення української в початковій школі «ЙОЙ».

Докладніше про діяльність проєкту, його результати та продукти можна дізнатись у НУШ хабі


Довідково.

«Навчаємось разом» – це спільна загальнонаціональна програма співпраці (2018 – 2023) Фінляндії та Європейського Союзу для допомоги Міністерству освіти і науки України в імплементації НУШ.

Найважливіші завдання проєкту:

  • навчання педагогів і адміністраторів шкіл;
  • покращення сприйняття реформи НУШ серед освітян та широкої громадськості;
  • розвиток освітнього середовища;
  • поліпшення викладання української як другої мови серед національних меншин.

Проєкт був втілений FCG Finnish Consulting Group Ltd у співпраці з Гельсінським університетом.