Презентовано комплект посібників для вивчення української як державної мови в 1 класі

news_item image

22.09.2022

20 вересня презентовано розроблений проєктом «Навчаємось разом» комплект навчальних матеріалів для вивчення української як державної мови в перших класах закладів загальної середньої освіти з мовами навчання національних меншин. Ознайомитись із посібниками та завантажити їх можна у хабі НУШ за покликанням.

«Для Фінляндії ідеї соціальної справедливості, адвокація прав людини, гендерна рівність й інклюзивність, увага до екологічних проблем – наскрізні теми, вони глибоко проникають у всі сфери, зокрема й в освіту. Реформа “Нова українська школа” передбачає не тільки ознайомлення з цими поняттями, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті. Важливо, що в цьому аспекті приділено належну увагу вивченню державної української мови представницями та представниками національних меншин», – наголосила на презентації Мінна Хаккарайнен, радниця з питань освіти Посольства Фінляндії в Україні.

Одна з ключових тез посібників – вивчати мову й використовувати її «тут і зараз». Для цього комплект пропонує комунікативний підхід у вивченні мови – вчити її у процесі живої комунікації. Це допомагає оволодіти словами й конструкціями, потрібними в реальному спілкуванні, зокрема під час навчання.

«Незважаючи на ситуацію, ми продовжуємо забезпечувати права в освіті осіб, що належать до національних меншин і корінних народів, і вважаємо це надзвичайно важливим. Україна як суверенна демократична держава вважає своїм обов’язком турбуватись про забезпечення прав національних меншин. Хочемо ще раз подякувати нашим фінським партнерам за постійну підтримку України, зокрема й у цей непростий період нашої історії», – зауважив Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої освіти та дошкільної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки України.

Комплект складається з посібника для учнів, робочого зошита й посібника для вчителів.

Навчальний посібник побудовано на основі сучасних методик вивчення української мови як державної та інтерактивних стратегій навчання мови. Він містить рольові ігри, креативні вправи й компетентнісні завдання на розвиток комунікативних навичок, потрібних для життєвого успіху й ефективного навчання. 

Учитись допомагають персонажі-посередники, які мотивують і супроводжують учнів упродовж навчального року.

Завдання робочого зошита доповнюють і конкретизують посібник, а також допомагають оволодіти лексикою та граматикою української мови, розвивати дрібну моторику та підготовку до опанування кириличного письма. 

Зошит також містить інструменти для самооцінювання навчального поступу учнів і учениць та вкладку з поробками для ігрових видів діяльності.

Ще одна частина комплекту – посібник для вчителя. Він містить, зокрема:

  • каталоги фонетичного, лексичного, граматичного інструментарію;
  • пояснення щодо завдань у посібнику та зошиті;
  • рекомендації з організації освітнього процесу;
  • опис діяльності з урахуванням принципу полімодальності сприйняття мови;
  • форми спостереження для формувального оцінювання.

Комплект доповнено інтерактивним цифровим контентом – аудіосупроводом, анімацією, іграми, флешкартками, інтерактивними завданнями і тестами.

Комплект посібників презентував його авторський колектив:

  • Андрій Панченков, співавтор держстандартів і програм Нової української школи, автор підручників і посібників, креативний директор сайту «Освіта.ua»;
  • Ірина Старагіна, кандидатка психологічних наук, співавторка держстандартів і програм НУШ, авторка підручників і посібників, експертка з питань розвивальної освіти;
  • Ольга Романюк, співавторка підручників і посібників, методистка Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів;
  • Ольга Питюр, співавторка підручників і посібників, учителька української мови та літератури, експертка ГС «Освіторія».