Розроблено посібники для вивчення української як державної мови національними спільнотами

news_item image

25.07.2022

Проєкт «Навчаємось разом» розробив комплект навчальних матеріалів для вивчення української як державної мови в перших класах закладів загальної середньої освіти з мовами навчання національних меншин.

Комплект складається з посібника для учнів, робочого зошита й посібника для вчителів.

«Розроблення такого комплекту – одне з пріоритетних завдань мовного компонента проєкту “Навчаємось разом”. Усі його матеріали узгоджено з вимогами Державного стандарту початкової освіти, він має гриф “Схвалено для використання в освітньому процесі”, тому це – важливий крок утілення реформи НУШ, свідчення незламності України», – зауважує радник з питань мови проєкту Ігор Хворостяний. 

Комплект реалізує принципи ефективного опанування української як державної мови:

  • залучення учнів до виконання значущих завдань, зв’язок із життям;
  • максимальну взаємодію учнів, коопероване навчання;
  • опору на попереднє знання, осяжний початок;
  • урахування соціокультурного компонента.

Непересічної ваги набуває функціональний підхід, за якого «відправною точкою» є не мікрорівень мови (алфавіт, звуки, окремі слова тощо), а цілісні ситуації, у яких використовують мову. Такі комунікативні ситуації автентичні й підтримують під час взаємодії когнітивні процеси – спостереження, імітацію, створення власних варіацій мовленнєвих конструкцій тощо.

У цьому допомагають візуалізація та інтерактивність – зображення для обговорення, графічні схеми, невеликі діалоги, театралізування, мовні ігри тощо.

Вагомою перевагою комплекту є інтерактивний цифровий контент, запропонований на електронній платформі. Це і тести, й ігри, пісні, інші форми закріплення мови.

До авторського колективу посібників увійшли:

  • Андрій Панченков, співавтор держстандартів і програм Нової української школи, автор підручників і посібників, креативний директор сайту «Освіта.ua»;
  • Ірина Старагіна, кандидатка психологічних наук, співавторка держстандартів і програм НУШ, авторка підручників і посібників, експертка з питань розвивальної освіти;
  • Ольга Романюк, співавторка підручників і посібників, методистка Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів;
  • Ольга Питюр, співавторка підручників і посібників, учителька Новопечерської школи. 

До розроблення матеріалів також було залучено широке експертне коло – учителів, які викладають у закладах освіти з угорською та румунською мовами навчання, експертку з інклюзії та недискримінації, а також міжнародних експертів з Фінляндії та Канади.

Яскравий дизайн матеріалів забезпечила співпраця проєкту «Навчаємось разом», української креативної агенції «Bulanov büro» і видавництва «Ранок».

Зупинятися на досягнутому «Навчаємось разом» із партнерами не збираються, адже попереду – розроблення аналогічних комплектів для 2, 3 і 4 класів.