Тренінг для тренерів з надання психосоціальної підтримки

news_item image

29.05.2022

Хоча цей тренінг не був у планах проєкту «Навчаємося разом» на 2022 рік, у березні стало очевидно, що ця тема є надзвичайно актуальною. Саме тому проєкт спрямував свої зусилля на пошуки ресурсів, які могли б забезпечити психосоціальну та емоційну підтримку педагогам, а вони – надати її дітям та батькам. 

Важливо було зрозуміти, які саме теми найбільше хвилюють наших тренерів – викладачів закладів післядипломної педагогічної освіти, що є постійними учасниками тренінгів проєкту. Оцінювання потреб учасників показало актуальність багатьох тем, які були згруповані у чотири модулі:
1) Стрес, травма, резилієнс. Перша психологічна допомога педагогам;
2) Психосоціальна підтримка дітей;
3) Робота з батьками;
4) Особливості роботи з дорослими.

В результаті 62 учасники взяли участь у 15-ти вебінарах, проведених командою українських фахівців із великим досвідом не лише тренерства, а й безпосередньої психотерапевтичної роботи з освітянами на сході України.

Метою тренінгу було не підготувати фахових психотерапевтів, а надати базові знання і навички, які так потрібні у цей непростий час. Хоча, як зазначали учасники, деякі заняття дійсно нагадували їм сеанси з психотерапії, де вони могли поділитися переживаннями, спільно шукали відповіді на запитання, набували практичних навичок з розвитку психологічної стійкості. 

Було очевидно, що багато учасників мають побоювання щодо проведення подібних занять з учителями. Саме тому протягом червня-вересня, під час курсів підвищення кваліфікації, учасники матимуть змогу отримувати консультації від тренерів, і таким чином підвищувати свою професійну та психологічну спроможність. 

Важливо, що на цьому підтримка проєкту «Навчаємось разом» не завершується: вже розпочалась робота зі створення онлайн-курсу з питань надання психосоціальної підтримки. Віримо, що цей ресурс допоможе педагогам не лише у воєнні, а й у мирні часи.

Відгуки учасників тренінгу

  • «Дякую організаторам І тренерам за цікаві теми, за можливість отримати відповіді, поради щодо вирішення питань, які є важливими і актуальними, особливо у наш час»
  • «Дякую усім! Дякую, що “не залишаєте” Нову українську школу, що вірите та підтримуєте її поступ!!!»
  • «Щиро дякую за надану можливість знайти себе в собі»