Відбулись тренінги з викладання української мови як державної

news_item image

22.12.2022

Цього місяця тривали тренінги з викладання української мови як державної для методистів закладів післядипломної педагогічної освіти та вчителів, які викладають українську мову в початковій школі в класах із навчанням румунською та угорською мовами в Закарпатській та Чернівецькій областях.

Тренінги, організовані проєктом «Навчаємось разом», відбувалися з 14-16 грудня в онлайн-форматі. Вони були покликані підвищити педагогічну майстерність методистів і вчителів щодо застосування сучасних методик викладання української мови як державної для здобувачів освіти.

Під час тренінгу учасники та учасниці розглянули такі теми:

  • «Мотивація та залучення учнів до уроків української мови через ігри, пісні, діалоги та рольові ігри»;
  • «Розкрити особистість: як розвивати сильні сторони дітей»;
  • «Оцінювання в НУШ: новації, виклики, практика втілення»;
  • «Оцінювання для навчання: практичний кейс».

Зокрема, експерти пояснили, чому ігри, пісні та рольові ігри можуть бути ефективними інструментами під час навчання. Так, ігри здатні забезпечувати емоційний зв’язок, що допомагає навчанню та пам’яті. А рольові ігри готують учнів до розмов і ситуацій та забезпечують структуру для висловлювань і діалогів. Водночас музика та співи стимулюють пам’ять, а спів другою мовою покращує вимову. Крім того, пісні допомагають формувати i збільшувати словниковий запас учнів та знання ідіоматичних висловів, знайомлять із культурою.

Цінними були й сесії, присвячені оцінюванню в НУШ. Тренери поділилися з учасниками й учасницями практичними порадами щодо того, як упроваджувати формувальне оцінювання в освітній процес, запропонували варіативні інструменти для різних видів оцінювання, проаналізували безліч прикладів і ситуацій, які є актуальними для вчителів і вчительок. 

Після успішного завершення тренінгів учасники й учасниці отримають відповідні сертифікати.