У доступі – матеріали програми «Наставництво» відеохабу «Навчаємось разом»

news_item image

12.09.2022

У “Ресурсному Центрі” хабу НУШ опубліковано узагальнений документ програми «Наставництво» із текстовими та відеоматеріалами програми. Програму, яка складалася з 15-ти вебінарів (1 кредит ЄКТС), було проведено для викладачів закладів післядипломної педагогічної освіти у червні 2022 року. 

Програма ознайомлює з концепцією «Школа як організація, що навчається» та основними завданнями педагогів-наставників у формуванні та впровадженні цієї концепції.

У представленому відеохабі за покликанням можна знайти короткий опис тем вебінарів, відеозаписи та презентації відповідно до програми вебінарів. Матеріали будуть корисними для викладачів закладів післядипломної педагогічної освіти, вищої освіти, загальної середньої освіти.


Теми вебінарів

  1. Як створити позитивну шкільну культуру, що базується на співпраці?
  2. Лідерство (управління) – директори шкіл – спільне лідерство.
  3. Школа як організація, що навчається.
  4. Підтримка навчання та професійного розвитку вчителів. 
  5. Професійний розвиток учителів. 
  6. Вступ до наставництва.
  7. Початковий етап професійного становлення: поради для педагогів-інтернів.
  8. Професійний розвиток учителів: цифрова компетентність педагогів.
  9. Наставництво: шлях від учителя до учителя-експерта.
  10. Методи наставництва.
  11. Ключові фактори успішного наставництва.
  12. Взаємонаставництво – завдання, обов’язки, ролі наставника та підопічного.
  13. Характеристика методів наставництва.
  14. Процес наставництва.
  15. Колегіальне наставництво.

Спікерки вебінарів – Аня Хурінайнен-Косунен та Рія Палмквіст.

Аня Хурінайнен-Косунен – магістерка педагогічних наук, тренерка-педагог, учителька початкових класів. Має досвід викладання і наставництва у школах підготовки вчителів (Гельсінський університет та Університет Східної Фінляндії) близько 30 років. Має досвід розроблення навчальних матеріалів (зокрема цифрових) – підручників, зошитів. Авторка статей про оцінювання, освітні програми, обчислювальне мислення та інтегроване навчання. Наукові інтереси: розроблення освітніх програм, оцінювання, особистісно-орієнтовані методи навчання, обчислювальне мислення.

Рія Палмквіст – радниця з питань освіти Національного агентства Фінляндії з питань освіти, магістерка та кандидатка педагогічних наук (MA, Ph.D), вчителька для дітей з особливими освітніми потребами, вчителька початкових класів, радниця-консультантка учнів. Має 20 років досвіду викладання у школі та професійно-технічних навчальних закладах. Її наукові інтереси: питання про благополуччя учнів, гнучкі індивідуальні траєкторії навчання.