Стартувала серія вебінарів «Наставництво у педагогічній практиці»

news_item image

19.10.2022

Розпочалася серія вебінарів «Наставництво у педагогічній практиці», яку проводить проєкт «Навчаємось разом» для викладачів закладів вищої освіти та представників шкіл.

Перший вебінар відбувся 17 жовтня. Серія з 15 вебінарів триватиме впродовж жовтня-грудня. 

Вебінари ознайомлять учасників з фінською вищою педагогічною освітою, структурою та змістом системи підготовки вчителів початкової та базової освіти, педагогічною практикою. 

Вони також покликані поглибити розуміння професійного розвитку вчителя, зростання на шляху професійного становлення. Зокрема – ознайомити з практикою викладання під керівництвом супервізора та з ідеєю школи як організації, що навчається.

Тематика наставництва була визначена представниками пілотних 24-х закладів вищої освіти – учасників навчальних програм проєкту «Навчаємося разом». До цього вони взяли участь у трьох модулях і озвучили тему наставництва як таку, що потребує уваги.

В умовах війни питання наставництва набуває нового значення, оскільки крім професійної підтримки передбачає й соціально-емоційну.

Особливістю програми є те, що крім викладачів закладів вищої освіти (кафедри початкової освіти), у ньому візьмуть участь представники шкіл, на базі яких студенти проходять педагогічну практику, а саме – вчителі-керівники педпрактики та представники шкільної адміністрації (директор або завуч). Таким чином будуть сформовані команди «заклади вищої освіти + школа».

Вебінари проводять Рія Палмквіст – радниця з питань освіти Національного агентства Фінляндії, кандидатка педагогічних наук із 20-річним досвідом викладання і Аня Хурінайнен-Косунен – магістерка педагогічних наук, тренерка, учителька початкових класів із досвідом викладання у майже 30 років.