ЙОЙ: як весело вивчати українську за допомогою мобільного застосунку

news_item image

21.02.2023

Учні початкової школи, які навчаються в закладах освіти з мовами навчання національних меншин, можуть вивчати українську мову за допомогою застосунку «ЙОЙ». 

Безкоштовний застосунок, розроблений проєктом «Навчаємось разом», покликаний допомогти вчителям викладати, а учням – вивчати українську в закладах освіти з мовами навчання національних меншин. Застосунок вже отримав гриф Інституту модернізації змісту освіти. 

За допомогою застосунку можна вивчати мову в ігровому форматі через реальні життєві ситуації. Це допомагає підготуватись до використання української мови в побуті та навчанні. Цьому сприяють теми, які є в додатку, – вони стосуються ситуацій у школі й удома, їжі, одягу, гаджетів, погоди, мистецтва тощо.

Інтерактивна форма застосунку робить навчання цікавим і творчим, а яскрава візуалізація й елементи змагальності перетворюють вивчення мови на захопливу гру. У цьому користувачам допомагають два персонажі-помічники – Лулу та Лоло. Вони ведуть діалог із користувачем, мотивують і підтримують.

Після кожної теми в додатку є проміжний тест, а наприкінці – фінальне тестування за всім вивченим матеріалом. Однак мета тестів – не виставити оцінку, а закріпити нейронні зв’язки та допомогти засвоїти знання.

Одним з етапів роботи над додатком було його пілотування в референтних групах Закарпатської та Чернівецької областей. Варіант застосунку, доступний зараз, має вже враховані поради від дітей і батьків. 

«ЙОЙ» доступний українською, англійською, румунською та угорською мовами. Водночас додаток – універсальний, тому не тільки угорська й румунська меншини можуть вивчати українську з його допомогою.

Завантажити безкоштовний застосунок можна на смартфон з іOS та Android. Більше інформації про додаток є на сайті yoy-app.com.