Батьки можуть обрати будь-яку форму навчання дітей

news_item image

19.09.2023

Останнім часом почастішали звернення батьків школярів про те, що школи відмовляють їм у зарахуванні або переведенні дітей на сімейну, екстернатну та дистанційну форми навчання. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки України інформує: школи забезпечують ці форми навчання, і батьки учнів і учениць мають право обирати будь-яку з них.

Відповідно до законодавства повна загальна середня освіта може здобуватися за очною (денною), дистанційною, мережевою, екстернатною, сімейною (домашньою) формами чи формою педагогічного патронажу (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Управління у сфері освіти й школи повинні забезпечити навчання за цими формами на вимогу батьків або інших законних представників дитини.

Інформуємо, що рішення Міністерства про вивчення тільки предметів українського компоненту освітніх програм в окремо визначених школах – це можливість, якою можуть скористатися учні й учениці, які виїхали за кордоном та навчаються в іноземній школі за місцем перебування.

При цьому батьки або інші законні представники дитини мають право обрати будь-яку форму навчання в інших школах і не зобов’язані переводити дітей на навчання за цією програмою.

Заклади загальної середньої освіти не мають права відмовляти учням у зарахуванні або переведенні на іншу форму навчання на підставі цього рішення. Крім того, школи можуть зараховувати дітей для навчання за індивідуальною формою незалежно від наявності вільних місць у класі.

Правила щодо навчання дітей за індивідуальною формою освіти врегульовані у відповідному Положенні.

Джерело: Lexinform