Школярі за кордоном зможуть дистанційно вивчати українські предмети

news_item image

11.09.2023

Міністерство освіти і науки України інформує, що 5 вересня набрав чинності наказ Міністерства від 21 серпня 2023 р. № 1022, яким визначено особливості навчання дітей, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення російської федерації й здобувають освіту одночасно в школі країни перебування та Україні.

Зокрема такі діти можуть навчатися дистанційно в створених класах в окремо визначених органами місцевого самоврядування закладах освіти (до п’яти на область, м. Київ).

У цих класах учні зможуть вивчати тільки предмети українознавчого компонента. Освітній процес буде організовано відповідно до типової освітньої програми. Тижневе навантаження становить від шести годин у початковій до восьми в старшій школі.

Водночас заклади загальної середньої освіти зараховуватимуть оцінювання з предметів, спільних для закордонних і українських шкіл.

Перелік закладів освіти, в яких можна вивчати українознавчі предмети, визначатимуть органи управління у сфері освіти обласних, Київської міської військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

«Така модель навчання запроваджена для того, щоби зменшити навантаження на учнівство, яке вимушено вчитися за кордоном. Водночас програма допоможе зберегти зв’язок цих дітей з Україною і м’яко повернутися в нашу систему освіти після повернення додому. Буде визначено п’ять шкіл у кожному регіоні, у кожній може бути як один, так і кілька класів. Проте за потреби, якщо побачимо збільшення попиту на таке навчання, будемо розширювати перелік шкіл», – прокоментував заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Джерело: Lexinform