«БомбеЗНО кемп 2022»: понад 300 учнів і учениць румунсько- та угорськомовних громад занурились у світ української мови та культури

news_item image

24.12.2022

Щоб мотивувати дітей з румунськомовних та угорськомовних громад Чернівецької та Закарпатської областей розмовляти та вивчати українську мову, проєкт «Навчаємось разом» спільно з ГО GoGlobal провели освітньо-розважальну позакласну програму «БомбеЗНО кемп 2022».

Програма тривала три тижні – з 28 листопада до 16 грудня – в онлайн-форматі. Протягом неї діти працювали з фасилітаторами, слухали лекції запрошених спікерів_ок, взаємодіяли з однолітками у командах та працювали над творчими проєктами.

Кемп було побудовано на основі обміну: румунськомовна команда працювала разом з угорськомовною командою, використовуючи українську як Lingua Franca. Інтерактивну програму було побудовано довкола чотирьох тем:

  • «Люди. Ми різні, але ми всі єдині!»;
  • «Спільноти. Усе моє, все зветься Україна!»;
  • «Культура. А ми тую червону калину підіймемо!»;
  • «Мрії. Є у кожного з нас в серці мрія своя».

Учителі-експерти й учительки-експертки української мови працювали з командами табору та підтримували місцевих вчителів_ьок під час програми. Педагоги також використовували цифрові інструменти для інтерактивної онлайн-частини програми – Padlet, Kahoot, Mentimeter, Wordwall, Canva, Jamboard тощо – з якими вони навчилися працювати під час нашого офлайн-тренінгу.

Масові атаки на критичну інфраструктуру, відсутність електроенергії та поганий доступ до інтернету й зв’язку не зупинили «Бомбезні кемпи». 18 команд із 39 шкіл разом із 20-ма ментор(к)ами з усієї України надихалися самі й надихали інших на вивчення української мови. Упродовж навчання понад 300 дітей узяли участь у всіх заходах програми і ще стільки ж змогли долучитися до окремих її активностей. 

Одним із найбільш значущих досягнень проєкту є те, що учасники й учасниці табору самі стали вчителями для своїх однокласників й однокласниць під час та після закінчення програми. Вони навчали своїх друзів, як використовувати інтерактивні цифрові інструменти для навчання та повсякденного життя – і все це «бомбезною» українською.