Матеріали проєкту «Навчаємось разом» рекомендовані для вивчення української мови в дитсадках Києва

news_item image

14.03.2023

Матеріали, розроблені проєктом «Навчаємось разом», рекомендовані для вивчення української мови в дитсадках Києва в межах експериментального проєкту, започаткованого громадською організацією «Спільна мова. Центр створення та розвитку українськомовного середовища». Планується, що в найближчому майбутньому проєкт може масштабуватись на один з районів Києва з десятками садочків і шкіл і тисячами дітей, а надалі – на весь Київ.

Йдеться про комплект навчальних матеріалів для вивчення української як державної мови в перших класах закладів загальної середньої освіти з мовами навчання національних меншин та мобільний застосунок «ЙОЙ»

«Використання розроблених проєктом “Навчаємось разом” освітніх матеріалів після його завершення є одним із пунктів нашого Плану забезпечення сталості результатів. А подібні проєкти від ГО є виявом того, що ми зробили продукти, які будуть у пригоді не тільки в тих областях, де ми планували, а і по всій Україні для будь-яких громад і приватних осіб, які хочуть, щоб їхні діти краще знали українську мову», – зазначив Яркко Лампіселька, керівник проєкту «Навчаємось разом».

Використання матеріалів – одна з рекомендацій для вивчення української мови, які для батьків дітей з домінантною російською мовою сформувала ГО «Спільна мова. Центр створення та розвитку українськомовного середовища». 

Організація вже понад 2 роки займається зміною мовної картини суспільства на користь української мови.

Згідно з опитуванням у закладах освіти, яке проводить ГО, в Києві 80-90% російськомовних батьків готові більше розмовляти зі своїми дітьми українською, однак очікують у цьому підтримки (розмовні клуби, посилання на дитячий контент, мовні ігри тощо).

Пілотний проєкт в одному з дитячих садочків Києва збільшив частку родин, що почали більше розмовляти зі своїми дітьми українською з 15% до 80%. Результати цих опитувань та пілотних впроваджень зараз включені в Мовну концепцію Києва, яка з листопада 2022 року розробляється робочою групою при Київській міській державній адміністрації. Завершити розробку концепції планують в березні 2023 року.   

В результаті батькам/педагогам буде запропоновано комплексні рішення для вивчення української мови, з-поміж яких будуть і матеріали проєкту «Навчаємось разом».

Наразі наш проєкт обговорює з ГО «Спільна мова. Центр створення та розвитку українськомовного середовища» системну співпрацю, аби ще більше дітей вивчали українську мову і користувались нею в повсякденному житті.