Хаб НУШ і промоція освіти в часи війни: чого досяг кластер 2 нашого проєкту у 2022-му

news_item image

20.01.2023

Нові реалії 2022 року вплинули не лише на саму освіту, а й на те, що і як про освіту говорити. Кластер 2 проєкту «Навчаємось разом», який займається промоцією освіти і реформи НУШ, теж адаптувався до нових реалій.

У цьому матеріалі – про те, як ми комунікували про освіту в умовах повномасштабної війни. 

Хаб НУШ

Одним із найважливіших проєктів 2022 року для нас став запуск хабу НУШ. Цей вебресурс ми запустили спільно з Міністерством освіти і науки України, Інститутом модернізації змісту освіти та European Edtech Alliance. Символічно, що він розпочав роботу 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей.

Ресурс розділений на три частини: Ресурсний Центр НУШ – для українських освітян, Ukrainian Support Initiatives – для українців за кордоном, Learning Together – із новинами проєкту «Навчаємось Разом» та докладною інформацією про його активності. На сайті ми збираємо освітні технології та навчальні матеріали для підтримки українських біженців, практичні рекомендації, методичні матеріали на основі наших вебінарів, підручники тощо.

Також на ньому можна регулярно читати актуальні новини для освітян, зокрема – і про діяльність проєкту «Навчаємось разом».


Підтримуємо МОН

Протягом років ми підтримуємо комунікаційні активності Міністерства освіти і науки України. Зокрема – і цього року ми регулярно допомагали відділу преси та інформації МОН готувати пресрелізи, регулярні розсилки для управлінців і вчителів шкіл та інші комунікаційні матеріали.


Розповідаємо про новий професійний стандарт вчителя

Комунікаційна кампанія про новий професійний стандарт вчителя стала для нас однією з ключових у 2022 році. Для ефективності кампанії ми адаптували її, змінили підходи до комунікації, теми статей – на такі, що більше відповідають ситуації під час війни.

Попри складні обставини, про новий професійний стандарт і його особливості завдяки нашій кампанії дізнались понад 1,1 млн людей, ще 58,7 тис. зацікавились, коментували, ділились нашими постами у соцмережах.

В межах кампанії ми розробили та виготовили 1800 «Щоденників професійного розвитку вчителя». Такий щоденник – це інструмент саморозвитку та мотивації, який допоможе педагогам відслідковувати свій успіх та розвиток за спеціалізованою методологією на основі професійного стандарту вчителя. 

Щоденники вже отримали понад 700 педагогів з усієї України, і ми продовжуємо їх доставляти. Для вчителів ми також виготовили 1200 постерів про те, як використовувати та імплементувати у щоденну роботу професійний стандарт вчителя. 


Ньюзлеттер «Наші кроки»

Паралельно ми розвиваємо і власні комунікаційні інструменти. Наш ньюзлеттер з новинами проєкту «Наші кроки» з літа виходить частіше – щомісяця. З нього про наші новини регулярно дізнаються понад 800 читачів, з-поміж яких – колеги з МОН, ІМЗО, МЗС Фінляндії та посольства Фінляндії в Україні, FCG, структур Євросоюзу, а також – управлінці освіти і педагоги України, наші партнери – ООН, GIZ, EDUFI, House o f Europe тощо.

Якщо ви теж хочете щомісяця отримувати наш ньюзлеттер – пишіть нам на project-ukr@fcg.fi, і ми додамо вас у перелік адресатів. 


Звіти з моніторингу та оцінки

Спільно з іншими кластерами проєкту «Навчаємось разом» ми готуємо звіти щодо зворотного зв’язку учасників після кожного тренінгу, курсу та інших активностей проєкту. 

Протягом 2022 року ми підготували 11 звітів, опрацювавши для цього зворотний зв’язок майже 3500 респондентів. Кожен відгук допомагає робити наші програми і курси ще кращими.


Працюємо з медіа

Співпрацюючи з ключовими медіа, які читають батьки дітей та освітяни, ми опублікували серію лонгрід-статей, які прочитали понад 40 тис. українців. 

З-поміж таких медіа – «Українська правда. Життя», osvita.ua, osvitanova.com, «Шкільне життя».


Із результатами інших кластерів нашого проєкту ознайомлюйтесь за покликаннями: