«Конструктор навчальних планів», «Академія управління школою», матеріали для хабу НУШ: кластер 3 у 2022 році

news_item image

24.01.2023

Апробація та удосконалення «Конструктора навчальних планів», завершення пілотування курсу для новопризначених керівників ЗЗСО «Академія ефективного управління школою Арі Покка», онлайн-марафон для розробників освітніх матеріалів для дітей з ООП, тренерський курс «Академія ефективного управління ЗЗСО» – далеко не повний перелік того, що встиг реалізувати кластер 3 проєкту «Навчаємося разом», мета якого – розвиток сучасного освітнього середовища НУШ.

У цій статті читайте про його результати докладніше. 


Конструктор навчальних планів

Цього року проєкт у співпраці з Інститутом модернізації змісту освіти МОН та Командою підтримки МОН удосконалили «Конструктор навчальних планів та програм» – новий ефективний онлайн-помічник для керівників та заступників школи, який допоміг освітянам попрощатися зі стосами паперів, загубленими файлами та іншими проблемами, з якими стикаються педагогічні команди, складаючи навчальні програми.

Протягом 2022-2023 навчального року 115 педагогічних команд створили за допомогою конструктора навчальні плани за новим Державним стандартом базової середньої освіти.

Конструктор вже доступний у нашому хабі НУШ, до нього також розроблено посібник користувача та відеоінструкції.


Пілотний курс «Академія ефективного шкільного управління Арі Покка»

Проєкт «Навчаємось разом» спільно з МОН та Інститутом модернізації змісту освіти, Українським інститутом розвитку освіти, Державною службою якості освіти започаткували у грудні 2021 році курс для новопризначених керівників ЗЗСО «Академія ефективного шкільного управління Арі Покки», основною метою якого є системні зміни в освіті на рівні управління.

Програма «Академії шкільного управління Арі Покки» заснована на дослідженнях і сучасних стандартах менеджменту освіти, а також авторській моделі побудови успішної школи Арі Покки. Мета практичного покрокового курсу – допомогти новопризначеним керівникам розвинути навички, необхідні для того, щоб бути ефективними лідерами.

У 2022 році попри війну проєкт продовжив курс, аби підготувати керівників до старту нового навчального року за новим Державним стандартом та концепціями Нової української школи. У курсі взяли участь 30 новопризначених керівників, 6 менторів – досвідчених керівників ЗЗСО та 10 експертів у галузі управління якості освіти та освітнього менеджменту.

На основі результатів пілотування та зворотного зв’язку новопризначених керівників було створено концепт нової типової програми підвищення кваліфікації новопризначених керівників ЗЗСО. Типова програма була затверджена МОН 16 вересня 2022 року. 

Крім того, відеоконтент курсу Арі Покка став основою модуля «Вищий клас шкільного управління по-фінськи» платформи «Національна школа управлінців» від ІМЗО МОН.


Тренери новопризначених керівників НУШ

У грудні ми завершили онлайн-курс для тренерів «Академія ефективного управління закладом загальної середньої освіти». Попри складнощі з доступом до Інтернету і зв’язком через масовані атаки на Україну, курс пройшли понад 300 учасників і учасниць, представників РЗ ППО та ЦПР.

Мета курсу – допомога тренерам новопризначених керівників ЗЗСО розвинути компетентності, необхідні для підготовки ефективного освітнього лідера, готового до роботи в час кризових змін.

Одним із тренерів курсу став Арі Покка, експерт проєкту «Навчаємось разом», педагогічний дизайнер освітніх програм закладів освіти, президент Фінської асоціації директорів шкіл та Міжнародної конфедерації директорів шкіл. 


Навчальні активності для освітян

Наприкінці року проєкт спільно з Інститутом модернізації змісту освіти МОН завершили онлайн-марафон «Універсальні навчальні матеріали для дистанційного та змішаного навчання для дітей з ООП», який подолали майже 3000 учасників. 

Онлайн-марафон допоможе виробити нові вектори розроблення універсальних матеріалів, забезпечити адаптацію та модифікацію змісту навчальних предметів (інтегрованих курсів), адаптацію та створення підручників і навчальних матеріалів, зокрема для дітей з особливими освітніми потребами, що передбачено чинним законодавством, та сприятиме забезпеченню якісної освіти для усіх дітей, у тому числі дітей з особливими освітніми потребами.


Матеріали для хабу НУШ

У хабі НУШ створено каталог матеріалів для вчителів та директорів НУШ, який постійно оновлюється та поповнюється. Зокрема, оприлюднено електронні версії понад 100 підручників для 5 класу, за якими у 2022/2023 навчальному році почали упроваджувати новий Державний стандарт базової середньої освіти, методичні рекомендації для викладання предметів та міжпредметних курсів, форми для оцінювання проєктів, чек-листи для організації різноманітних видів навчальної діяльності,  а також матеріали програми курсу «Наставництво» та інших курсів для учителів та наукового-педагогічної спільноти. 


Із результатами інших кластерів нашого проєкту ознайомлюйтесь за покликаннями: