Мовний компонент у 2022-му: Літня академія, БомбеЗНО кемп, посібники для вивчення української

news_item image

27.01.2023

Попри те, що через війну більшість активностей мовного компонента нашого проєкту відбувалася онлайн, вони пройшли напрочуд вдало і зібрали чимало учасників. Крім того, протягом року вдалось завершити роботу над важливими виданнями.

Докладніше про це читайте у цьому матеріалі. 

Літня академія 2022

Цьогорічна Літня академія тривала 15-19 серпня в онлайн-форматі. Участь у ній взяли понад 60 учасників й учасниць, а експертне коло складалося з фахівців і фахівчинь із України та Канади. 

Традиційно Літня академія була покликана підвищити педагогічну майстерність у застосуванні сучасних методик викладання української мови як державної для здобувачів освіти. 

За підсумками академії ми оприлюднили серію матеріалів, із якими можна ознайомитись за покликаннями:


БомбеЗНО кемп 2022

Щоб мотивувати дітей з румунськомовних та угорськомовних громад Чернівецької та Закарпатської областей розмовляти українською мовою та вивчати її, улистопаді-грудні ми провели освітньо-розважальну позакласну програму «БомбеЗНО кемп 2022».

Програма тривала з 28 листопада до 16 грудня в онлайн-форматі. Протягом неї діти працювали з фасилітаторами, слухали лекції запрошених спікерів_ок, взаємодіяли з однолітками у командах та працювали над творчими проєктами.

Масові атаки на критичну інфраструктуру, відсутність електроенергії та поганий доступ до інтернету й зв’язку не зупинили «Бомбезні кемпи»: понад 300 дітей узяли участь у всіх заходах програми і ще стільки ж змогли долучитися до окремих її активностей. 

Перед кемпом ми провели тренінг для вчителів, які готувались бути менторами учнівських команд під час самого «БомбеЗНО кемпу 2022». Протягом навчання 60 педагогів освоїли ефективне наставництво, ознайомилися з методами гейміфікації навчання й іншими новітніми освітніми методиками.


Тренінги та онлайн-курси

Реагуючи на нові реалії через початок повномасштабної війни, у травні – червні ми організували й провели онлайн-марафон «Навчати та навчатися під час війни». Це – 10 подій для учнів та учениць, їхніх батьків, а також вчителів та вчительок, які допомогли опанувати корисні навички та знання для ефективного навчання у непростий період. 

Наприкінці року відбулись тренінги з викладання української мови як державної для методистів закладів післядипломної педагогічної освіти та вчителів, які викладають українську мову в початковій школі в класах із навчанням румунською та угорською мовами в Закарпатській та Чернівецькій областях.

Тренінги були покликані підвищити педагогічну майстерність методистів і вчителів щодо застосування сучасних методик викладання української мови як державної для здобувачів освіти.

Також протягом 2022 року педагоги регулярно проходили розроблені нами онлайн-курси – для вчителів української та курс із викладання українською для вчителів біології, математики, фізики й хімії


Навчальні матеріали

Один з найважливіших для нас проєктів 2022 року – комплект навчальних матеріалів для вивчення української як державної мови в 1-х класах закладів загальної середньої освіти з мовами навчання національних меншин.

Комплект, який складається з посібника для учнів, робочого зошита й посібника для вчителів, уже отримав гриф ІМЗО. Окремою перевагою комплекту є інтерактивний цифровий контент – тести, ігри, пісні, інші форми закріплення мови.

У вересні ми публічно презентували комплект посібників і розказали про нього педагогам. Ознайомитись із посібниками та завантажити їх можна у хабі НУШ за покликанням

Також ми розробили: 

Усі ці матеріали вже отримали гриф ІМЗО. Найближчим часом ми розкажемо про них докладніше у нашому хабі НУШ.

Минулого року ми також розробили програми для закладів вищої освіти щодо викладання української як державної мови і найближчим часом завершимо розробку посібника для університетів. 


Із результатами інших кластерів нашого проєкту ознайомлюйтесь за покликаннями: